Hästhagar kan läcka mer fosfor än åkermark. Det visar en ny avhandling vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) som har kvantifierat hur mycket fosfor som Sveriges cirka 34 000 hektar hästhagar läcker. Men att lägga ut ett skikt av träflis visade sig vara en metod av flera att minska läckaget.
I sju vanliga hästhagar visade det sig att det tillfördes 60 kg fosfor per hektar jämfört med 22 kg per hektar som är tillåtet att tillföra på åkermark från stallgödsel. Den huvudsakliga förklaringen till den stora fosfortillförseln är många hästar per ytenhet i paddockarna. Anrikningen i jorden beror av många års tillförsel med foder och gödsel utan att motsvarande mängder förs bort med någon skörd.
Masud Parvage bedömer i sin avhandling att av de cirka 300 000 hektaren mark som används för hästar är cirka 34 000 hektar hagar och där är i sin tur cirka 2 700 hektar utfodrings- och gödselytor som är högriskområden.
Stor tillförsel av fosfor måste inte innebära stort läckage. Men i detta fall bekräftade experiment i labb med regnsimulering av jordkolonner från hagar också högre läckage från ytor i hagarna där hästarna gödslade än från andra ytor. Fosforläckaget uppgick till i medeltal 1,1 kg per hektar vilket författaren jämför med läckaget av fosfor från åkermark som anges vara i intervallet 0,2 till 0,9 kg fosfor per hektar.
Sju hästhagar i Uppsalatrakten ingick i studien. Hagarna var olika gamla, det var olika lerhalt i jorden och hästtätheten varierade också. Jordprovtagning visade att det fanns mycket fosfor i jorden där utfodring skedde och där hästarnas gödsel ansamlades.