Allt fler hästar äter idag inplastat grovfoder, det vill säga ensilage eller hösilage. Den stora frågan hos många hästägare är: Blir hästen lös i magen av hösilage?
Hur det inplastade fodret påverkar hästen finns det många åsikter om bland hästägare. Exempelvis om hästen blir lös i magen när den äter det blötare ensilaget jämfört med ett torrare hösilage.
För att undersöka hur olika fodertyper påverkar hästens grovtarm har ett forskningsprojekt genomförts vid SLU. Hö, hösilage och ensilage producerades från samma gräsvall, och utfodrades till fyra försökshästar enligt ett schema som innebar att alla hästar utfodrades med alla fodertyperna i olika perioder – medan prover under hela perioden kunde samlas in och analyseras.
Bakgrund – varför hösilage istället för hö?
Hö är känsligt för fuktig luft, eftersom fuktigt hö lätt börjar mögla. Mögelsvampar i sin tur bildar både sporer, vilka medverkar till att hästar utvecklar den obotliga sjukdomen ”kvickdrag”, och gifter, som kan ge allvarliga hälsostörningar hos hästar.
Ensilage och hösilage konserveras och lagras på ett annat sätt än hö som möjliggör att mögeltillväxt i fodret kraftigt kan minskas.
Eftersom konserveringsmetoderna skiljer sig åt har de också olika inverkan på den kemiska sammansättningen i fodret. Ensilage har ett lägre pH-värde än hösilage och hö, på grund av den mjölksyra som bildas av socker och mjölksyrabakterier under ensileringsprocessen.
Hösilage är ett mellanting av hö och ensilage, och konserveras främst genom att det lagras lufttätt då torrsubstanshalten (ts) generellt sett är för hög för att mjölksyrabakterierna skall kunna bilda mjölksyra. Hö konserveras genom torkning och är ett vallfoder som innehåller mest socker. Hur dessa skillnader mellan fodertyperna påverkar hästens grovtarm har inte studerats tidigare. Förrän nu.
Provtagning direkt ur tarmen
De fyra hästarna, som var utrustade med en fistel i tjocktarmen (likt en återförslutbar ”öppning/lucka” som gör det möjligt att ta prov på tarminnehållet) utfodrades med alla fodertyperna i olika perioder.