Genen DMRT3 finns i två varianter, en förändrad (muterad) form som kallas A och en ursprunglig form som kallas C. Alla individer har två varianter av varje gen, en som kommer från stoet och en från hingsten.
Hästar kan alltså ha tre olika kombinationer för DMRT3; CC, CA eller AA. Detta brukar man kalla för hästens genotyp.
För att en häst ska ha förutsättningar för passgång krävs att den har dubbel uppsättning av A (AA).
Det man har sett är att gångartsraser och travhästar i stor utsträckning är CA eller AA i sin genotyp, medan hästraser som används för traditionell ridning och galopplöp, till exempel halvblod och fullblod, är CC. Detta tyder på att mutationen AA ger negativa egenskaper för ridning.
Den bästa genetiska kombinationen för ridning är…
Resultatet från studien visar att mutationen har en effekt på ridegenskaper hos varmblod. Utav de 115 insamlade varmblodsproverna var det 11 hästar med genotyp CA och 104 med genotyp AA.
Forskarna fann att hästar som var CA hade en signifikant (statistiskt säkerställd) bättre balans i galoppen, både den samlade och ökade galoppen, än AA hästar. CA hästarna fick också högre poäng för övergångar i samlad galopp. För rytmen sågs inga signifikanta skillnader mellan genotyperna.
Utöver skillnader i galoppförmåga så observerades även skillnader i hoppförmåga, där CA hästarna fick signifikant högre poäng än AA hästarna. För de flesta egenskaperna fick CA hästarna högst poäng, men det var inte statistiskt säkerställt. Se tabell 1 för mer detaljerad information.