Kommunikation avgörande
Kommunikation till all berörd personal på klinikerna var en av de viktigaste insatserna inom projektet. För att kunna undvika utbrott och spridning av farliga bakterier behövs både kunskap och insikt för att skapa nya hållbara rutiner som alla arbetar efter.
– Kommunikation är en oerhört central pusselbit för att få personalen engagerad och kunnigare och därmed förbättra vårdhygienen, säger Ulrika Grönlund -Andersson, veterinär och forskare vid SVA och ansvarig för studien.
Inom projektet har forskarna från SVA gjort ett gediget arbete med att informera om vikten av nya och strikta rutiner för att skapa barriärer mellan hästar, samt mellan hästar och människor.
Måste tänka nytt
Det gäller att tänka nytt när det gäller vilka arbetskläder som används, hur handhygien sker, när behövs skyddshandskar, städrutiner på kliniken, efterkontroll av operationssår, kontakt med djurägare, med mera. Listan för åtgärder kan göras lång, men rutinerna i sig är enkla.
– Vårdhygien är lika mycket till för vårdkvalitet, patientsäkerhet och hästsjukhusets rykte som det är en viktig arbetsmiljöfråga. Framförallt då multiresistenta bakterier har zoonotisk potential, det vill säga att den kan föras över till människor, betonar Ulrika Grönlund- Andersson.