Ny rapport samlar statistik över hästaveln i Sverige

För fjärde gången har Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) samlat statistik över svensk hästavel i rapporten Hästar och uppfödare i Sverige. Antalet uppfödare har ökat med nästan 10 % sedan den senaste mätningen.

Sto med föl i hage

Antalet uppfödare har ökat i Sverige

Trots fler uppfödare syns inte någon större ökning i antalet betäckta ston, men antalet ligger fortsatt stadigt över 13 000 ston per år. Denna rapport omfattar åren 2016-2020 men innehåller också en del samlade nyckeltal från de senaste 14 åren.

– Det är en unik samlad bild över så många olika raser och år som till viss del kan ge svar på frågan om ”hästbrist” som det talats om på många håll det senaste året, säger Karolina Lagerlund, vd HNS. 2013 var ett bottenår i antalet betäckningar och många letar häst i den åldern nu, men vi ser också en positiv utveckling sedan dess där aveln återhämtar sig.

Det finns fortfarande flest uppfödare i de mest häst-täta länen, Skåne och Västra Götaland. SWB och varmblodig travhäst behåller positionerna som raser med flest betäckta ston. Strukturen skiljer sig dock en del, där varmblodig travhäst har fler stora uppfödare än inom SWB. Även Engelskt fullblod och Shetlandsponny har en hög andel föl som föds hos uppfödare med regelbunden avelsverksamhet.

– Det är roligt att vi ser en ökning av antalet uppfödare som återkommande föder upp hästar, säger rapportförfattaren Maria Pettersson, HNS. Det bådar gott för en stark inhemsk avel även i framtiden.

Under paraplyet Horses made in Sweden arbetar HNS tillsammans med avelsorganisationerna i HNS Avelskommitté (Svenska Hästavelsförbundet, Svensk Galopp, Svensk Travsport, Swedish Warmblood Association och LRF Häst) för goda villkor för landets uppfödare och att sprida ordet om den svenska hästen.

Fakta

Rapporten är en sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödningen under åren 2016 – 2020. Underlag och statistik kommer från Svenska Hästavelsförbundet (Blå Basen), Svensk Galopp, Svensk Travsport, Swedish Warmblood Association, Svenska Islandshästförbundets Stiftelse för Avel och Sveriges Shetlandssällskap.

Rapporten

Källa: Hästnäringens nationella stiftelse 2021-12-01