Pälspodden om akut sjuka föl – ” ett antikroppstest kan göra skillnad”

Glädjen över en lyckad förlossning och en fin fölunge kan vändas snabbt. En anledning är det som kallas för fölsjuka som beror på sepsis, alltså blodförgiftning. Men det finns goda möjligheter att förebygga detta allvarliga tillstånd. Anna Kendall från SLU berättar i Pälspodden vad varje uppfödare bör ha koll på. Programledare Henrik Johnsson ställer kluriga frågor och driver samtalet.

föl som diar

Fölet måste få dricka stoets råmjölk så snabbt som möjligt efter att det fötts för att få i sig nödvändiga antikroppar. Foto: Carin Wrange

När fölungen föds har den ett väldigt outvecklat immunförsvar och det gör att vanliga ofarliga bakterier och smittor kan bli livsfarliga. För att få i sig de nödvändiga antikropparna måste fölet dricka stoets råmjölk så snabbt som möjligt.

– Man kan säga att det är en kapplöpning mellan antikroppar och smittämnen som finns i omgivningen, där antikropparna måste komma först för att fölungen ska vara frisk, säger Anna Kendall, veterinär och doktorand vid SLU.

Anna tipsar om två hålltider för att öka chansen för antikropparna att vinna kapplöpningen:

  • Inom 1 timme ska fölet stå upp
  • Inom 2 timmar ska fölet dia

Den närmsta tiden är också bra att uppmärksamma fölets allmäntillstånd. Fölungen ska snutta på juvret ungefär sex gånger per timme. Under sin vakna tid ska den vara pigg och svårhanterlig. Ta tempen för att kolla febertoppar och var uppmärksam på diffusa symtom. Titta på stoets juver som ska vara rent och lite glansigt – ett tecken på att fölet diat regelbundet

– Mitt tips är att alltid låta göra ett antikroppstest efter ett dygn – det skulle rädda så många föl och många av de sorliga fall som vi får in på kliniken hade sluppit bli sjuka om hästägaren gjort en antikroppstest, säger Anna Kendall.

Så här får fölet en trygg start:

  • Se till att vara på plats när fölningen sker.
  • Håll stallet, boxen och stoet så rent som möjligt.
  • Fölet ska helst stå upp inom 1 timme och dia inom 2 timmar för att få i sig råmjölken.
  • Ta alltid en antikroppstest efter ett dygn – det avslöjar om fölet fått för lite råmjölk.
  • Om fölet ligger lågt i antikroppar kan det krävas en plasmatransfusion.
  • Ju tidigare fölet får rätt vård desto bättre blir prognosen.

När är den risken över, när kan man sluta vaka fölet dygnet runt? Varför har hästar inte antikroppar vid födseln? Hur kan veterinären rädda drabbade föl? Vilka behandlingar finns det? Svar på det och mycket annat får du i Pälspodden.

Här hittar du alla avsnitt.

Källa: Agria Djurförsäkring, Pälspodden