Upptäck koliksymptom i tid

När det finns misstanke om kolik hos häst kan vara svårt att själv bedöma hur sjuk hästen. Smärtan kan variera i styrka, och det hänger inte alltid ihop med orsaken till koliken eller hur allvarligt läget är. Vänta inte med att kontakta veterinär! 

Vid misstanke om kolik hos en häst gäller det alltså att tidigt under anfallet ta kontakt med veterinär. Då kan du redan i telefon redogöra för det du ser hos hästen.

häst-koliksymptom-kolikanfall

Häst som slänger sig omkull på grund av smärtor i buken. Foto: Carin Wrange

Innan samtalet till veterinär är det viktigt att ha gjort följande iakttagelser: Vilken temperatur och  puls har hästen? Har hästen haft avföring och hur den i så fall ser ut? Se efter hur hästen beter sig. Svettas den? Lägger den sig, rullar den sig? Har hästen ätit och i så fall vad? Har det skett några foderförändringar senaste dagarna? Några särskilda händelser i övrigt?

Avlägsna eventuellt foder. Strö rikligt i boxen så att hästen inte skadar sig om den rullar sig och kastar häftigt med ben och huvud. Se bara till att en häst som rullar sig eller vill ligga stilla på sidan eller på rygg inte fastnar i inredningen! Efter samråd med veterinär kan det bli aktuellt att ta ut och leda hästen i skritt en stund.

På HästSverige finns flera sidor om kolik hos hästen. Läs på innan, så kan du troligen snabbare upptäcka symptom på kolik när din häst eventuellt drabbas.

Källa: SLU, UDS och SVA