Undvik ögonskador - rensa kardborrar i hagen

Under betessäsongen är det viktigt att kontrollera så hästen inte har några sår på kroppen. Veterinär Lena Ström på hästkliniken vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala vill även uppmana hästägare att bli mer uppmärksamma i den dagliga vården för att i tid upptäcka om det finns någon typ av skada i ögonen.

kardborrar-växt-hästhage

Kardborrar i hagen kan i värsta fall ge ögonskador på hästen. Foto: Carin Wrange

– Titta noga på hästen varje dag. Ser den normal ut i sina ögon eller finns där irritation eller andra tecken på problem? Till exempel om hästen kniper med ett eller båda ögonen, eller om färgskiftningar eller andra avvikelser noteras. Då bör man söka hjälp för undersökning av hästen, tycker hon.

Under betesperioden är det vanligt att hästar får problem med kladdigt sekret i ögonen. Om det inträffar kan man göra rent ögat med koksaltlösning men veterinär bör tillkallas för undersökning om man inte snabbt ser en förbättring.

På betet växer också kardborrar vars taggiga bollar kan orsaka skador i hästögon. Lena Ström får varje sommar och höst ta emot patienter som lyckats få in vassa växtdelar från just kardborrar.

Rensa bort dem ur hagen är hennes råd.