Trötta hästar återhämtar sig lika bra i lösdrift som på box

Behöver hästar som har presterat maximalt under ett tävlingslopp hållas i box för att kunna återhämta sig eller fungerar det lika bra i en inhysning med aktiv grupphållning? Det ville forskaren Malin Connysson från riksanläggningen Wången ta reda på i en studie. Hon presenterade resultaten på vetenskapliga konferensen EWEN.

häst-som-skadat-benet

Travhästar som tränar hårt återhämtar sig lika bra på lösdrift som på box. Foto: Carin Wrange

Åtta vuxna valacker användes i studien och det var en change-over design vilket innebär att de växlade inhysning efter halva tiden (21 dagar). Hälften av hästarna hölls i boxar och andra hälften i aktiv grupphållning där de kunde röra sig under hela dygnet. Alla hästar utfodrades med hösilage och de kördes två tävlingslika lopp på den sjunde och den fjortonde dagen. Forskarna tog blodprover före, under och efter 44 timmar efter det simulerade loppet.

Resultatet blev att hästarna i grupphållning åt mer hösilage och att plasmanivåerna av fettsyror från kroppsvävnaden var lägre efter 20-44 timmar efter loppet. Forskningen på Wången visar att hästarna i den aktiva grupphållningen inte hade någon fördröjd återhämtning. Det hade istället en positiv effekt på aptit och återhämtning av energibalansen jämfört med hästarna på stall.

Studie: Housing system affects feed intake, body weight and recovery of energy balance.

Läs mer forskningen som presenterades på EWEN, en vetenskaplig konferens om hästfoder.

 Text: Carin Wrange, redaktör HästSverige