Risk för ögonskador på betet

På många hästbeten växer kardborrar vars taggiga bollar kan orsaka skador i hästögon. Lena Ström, klinikveterinär på UDS och forskare vid SLU, får varje sommar och höst ta emot patienter som lyckats få in vassa växtdelar från just kardborrar. Rensa bort dem ur hagen är hennes råd.

kardborrar-växt-hästhage

Kardborrens vassa taggar kan i värsta fall skada hästens ögon. Foto: Carin Wrange

Lena Ström har specialiserat sig på hästens ögon, både när det gäller behandling av skador samt diagnostik av synfel. Hon vill uppmana hästägare att bli mer uppmärksamma i den dagliga vården för att i tid upptäcka om det finns någon typ av skada i ögonen.

– Titta noga på hästen varje dag. Ser den normal ut i sina ögon eller finns där irritation eller andra tecken på problem? Till exempel om hästen kniper med ett eller båda ögonen, eller om färgskiftningar eller andra avvikelser noteras. Då bör man söka hjälp för undersökning av hästen, tycker hon.

Under betesperioden är det vanligt att hästar får problem med kladdigt sekret i ögonen. Om det inträffar kan man göra rent ögat med koksaltlösning men veterinär bör tillkallas för undersökning om man inte snabbt ser en förbättring.

Läs mer om hästens ögon och hur en synundersökning görs.

Text: Carin Wrange, redaktör HästSverige, källa: Lena Ström, klinikveterinär och forskare vid SLU

hästbete-kardborrar-hästhage

Låt inte kardborrarna växa sig höga i hästhagen. Klipp bort dem för att undvika ögonskador på hästar. Foto: Carin Wrange