Planera foderbytet efter betet

Årets bete är över för många hästar medan andra fortfarande livnär sig på det som finns i sommarhagarna. Vid såväl utsläpp på sommarbete som inflyttning till stall eller annan inhysning efter betet, är det viktigt att planera i förväg.  

Med god planering minskas risken för onödiga problem och hälsostörningar på hästarna.  I avsnittet Foder efter betet på HästSverige hittar du goda råd hur du ska tänka och göra vid byten av foder i samband med betet.

 

hasthallning-miljo-hasthage-fotocarinwrange

Planera såväl inför som efter betet för att minska risken för hälsostörningar hos den betande hästen. Foto: Carin Wrange

För att undvika störningar i mag-tarmkanalen som till exempel diarré och/eller kolik behövs en successiv övergång från betesgräs till skördat vallfoder.

Ju längre in på sensommar-höst man kommer, desto större blir behovet av tillskottsutfodring om hästarna går kvar på betet. Det bästa är om hästarna då kan börja stödutfodras med det skördade vallfoder de skall äta under vintersäsongen. På så sätt får hästen en successiv övergång till stallperiodens grovfoder på ett enkelt sätt.

I texten om Foder efter betet får du många bra tips, sammanställda av SLU-forskaren Cecilia Müller, om hur du bör planera efter hästens bete.

Läs mer:

Hästens foder

Grovfoder till häst