Peter värnar om hästsport utan fusk

Nolltolerans mot alla typer av prestationshöjande och smärtstillande medel till häst. Det är Peter Kallings rättesnöre inom hästsporten sedan många år tillbaka. Ända sedan 1990-talet har han tagit strid för att hästar inte ska tävla med medicin i kroppen.

– Det är helt nödvändigt med mer strikta regler när det gäller tävling med djur jämfört med humanidrotten. Djur kan inte själva välja om de ska tävla eller inte. För att undvika överutnyttjande måste vi ha hårdare regler för dem, nolltolerans helt enkelt, säger Peter.

Peter Kallings är en av profilerna i HästSverige. Läs om hans viktiga arbete för en rättvis hästsport.

dopningskontroll-hast-hasttavling-peter-kallings-veterinar-fotocarinwrange

Vid varje dopningskontroll är det viktigt att ta såväl urinprov som blodprov samt fylla i en mängd dokument. Foto: Carin Wrange

I Sverige genomförs cirka 5 000 dopningskontroller varje år och det inkluderar såväl trav- och galopp som ridsport. Merparten av proven, cirka 4 500 görs inom travsporten.

För Peter spelar det egentligen ingen större roll om det är mästerskap eller bara en ”vanlig” tävling inom hästsport. Han värnar lika mycket om hästen på lokal tävlingsnivå som på ett mästerskap. Med en bakgrund som hoppryttare vet han vad det krävs av en tävlingshäst.

Peter Kallings är en av profilerna i HästSverige. Läs om hans viktiga arbete för en rättvis hästsport.