Oskodda sporthästar – för hållbarhet och prestation?

Att sko sporthästar har länge varit en självklarhet. Men efter framgångar under året där både Peder Fredricson och Henrik von Eckerman tävlat barfota har snacket tagit fart i den internationella ridsporten. I samarbete med SLU startar Agria nu en ny forskningsstudie för att ta reda på om, när och hur det är lämpligt att rida med eller utan hästskor.

Hästhov i gräs

SLU och Agria inleder nytt forskningsprojekt för att ta reda på om det är lämpligt att rida hästar utan skor.

Agria forskningsfond går nu in i ett nytt samarbete med Peder Fredricson, professor Lars Roepstorff från SLU och veterinär Staffan Lidbeck som ska studera skillnader i hästens rörelser och kraft med och utan hästskor. Studien grundar sig i att Peder Fredricson under senare år har tränat och tävlat på högsta nivå utan skor med positiva erfarenheter. Nu ska teamet fördjupa sig i ämnet för att få kunskap om, när och hur det är lämpligt att rida med eller utan skor.

– Agria har under flera år strävat efter att minska risken för hästar att drabbas av hältor. Nu går vi in i en ny studie tillsammans med ett dreamteam i hästkunskap. Jag har stora förhoppningar om att vi kan få ett resultat som på sikt kan komma fler hästar och hästägare till nytta, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring och initiativtagare till kunskapsprojektet #stoppahältan.

Teamet med forskaren Lars Roepstorff i spetsen kommer att undersöka effekterna på hästens hälsa och prestation, men också om det finns situationer när skaderisken ökar om hästen är barfota.

Genom att samla in data kommer teamet att kunna analysera hur hästens rörelser påverkas av att vara skodd eller oskodd, och samtidigt undersöka hur kraften i rörelsen påverkar senor, ligament och leder.

Mer information om hur kraften påverkar benen är viktig för hästens prestation men också för att öka kunskapen om risken för skador och överansträngningar. Detta i sin tur är en nödvändig grund för att i framtiden kunna rekommendera om, när och hur det kan vara lämpligt att arbeta hästen skodd respektive oskodd.

Studien startar nu och kommer att redovisas under 2022.

Medverkande i forskningsstudien ”En studie kring rörelser och krafter med och utan skor” är:

  • Lars Roepstorff, forskare och professor vid institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi på SLU
  • Peder Fredricson, världen bästa hoppryttare som alltid söker nya vägar fram
  • Staffan Lidbeck, veterinär vid Löberöds hästklinik

Källa: Agria