Ny app samlar hälsodata för häst

Hur kan hästägare bättre kommunicera med sin veterinär? Vilka data är viktiga att registrera för att veterinären snabbare och bättre ska kunna bilda sig en uppfattning om hästens status vid en olycka eller sjukdom?

besiktning

Halt eller ohalt? Olika data kan samlas i app. Foto: Carin Wrange

Det studeras just nu i en pilotstudie som stöds av Vinnova och som genomförs tillsammans med hästkliniken och ambulatoriska kliniken vid Universitetsdjursjukhuset (UDS) vid SLU i Uppsala. Hästägare uppmanas att utan kostnad testa en app för att lägga in data kring allt som rör hästens liv. Det handlar bl a om hästens normaltemp, vaccinationer, skoning, skador med mera. I appen kan även bilder och filmer ge ytterligare information om varje specifik häst.

Appen preVet har skapat ett dokumentations- och kommunikationsverktyg för hästägare, veterinärer och andra yrkesverksamma i hästbranschen. Den hjälper hästägare att samla hästens viktiga information och dagliga aktiviteter på ett ställe – alltid tillgängligt i mobilen. Genom ett knapptryck delas historik och aktuell status innehållande bild, video och text med veterinär.

Appen innehåller kunskapsbank med faktagranskad information, pedagogiska instruktionsfilmer, där veterinärer och andra experter medverkar, samt enkel tillgång till kunskapssajten HästSverige.se.

Läs mer på https://www.prevet.se/kampanj/