Hästmuseum med ny teknik

Nordens första, och kanske världens mest moderna hästmuseum på anrika Strömsholm i Västmanland har nyligen invigts.

Hästmuseum Strömsholm är inget vanligt museum, istället blir besökaren guidad via en gratis-app som styrs av GPS. Det gör att museet är öppet året om, dygnet runt! Så vitt man vet, finns det ingen så storskalig guide-app som Hästmuseum Strömsholm.

Det är nästan på dagen 5 år sedan idén om ett hästmuseum kläcktes av företagarna och organisationerna på Strömsholmsområdet. De har sedan varit drivande i projektet, som finansierats av dem och Leader Mälardalen.

Hästmuseum Strömsholms app finns både för iphone och android och är gratis att både ladda ner och lyssna på.
Det fungerar som så att besökaren laddar ner appen, väljer vilken av de fem olika slingorna hen vill gå och startar appen. En karta säkerställer att besökaren hittar rätt. När telefonen är påslagen, startas automatiskt guiderösten så snart besökaren kommer till en av slingornas GPS-punkter.
Samtidigt visas en bild av platsen, samt ett bildspel med gamla och nya bilder. Berättarrösterna är inga mindre än Jan Fristedt, Karin Morgan och Magnus Tannergren.

– Besökaren upplever platsen i realtid och får samtidigt en tidsresa tack vare guiderösten och bilderna i appen. Eftersom allt är GPS-styrt kan man inte lyssna på guiderna någon annanstans än just på den aktuella punkten, säger Marie Lundmark, projektledare för Hästmuseum Strömsholm.

Förutom att locka nya turister och ta bättre hand om befintliga besökare, hoppas Hästmuseum Strömsholm att skapa flöden mellan de olika aktörerna på Strömsholmsområdet och på så sätt bidra till ökad lönsamhet bland företagen.

– I 500 år har hästarna stått i centrum i Strömsholm. Här startades Sveriges första stuteri av Gustav Vasa och ett av världens första hästsjukhus. Sedan 150 år tillbaka drivs ridutbildning på hög nivå och varje år arrangeras Strömsholmstävlingarna vid slottet. Det känns extra roligt att lansera Hästmuseum Strömsholm på nationaldagen i år när tävlingarna firar 100 år. Att det dessutom sker med kunglig glans känns helt fantastiskt! säger Marie Lundmark.

FÖR MER INFORMATION

Marie Lundmark, projektledare, 0703-138887, marie.lundmark@ellberga.com

Hästmuseum på Strömsholm (öppnas i nytt fönster)