Hästfoder kan innehålla höga halter av giftiga alkaloider

Trots att hästar är tio gånger mer känsliga för pyrrolizidina alkaloider (PA) än människor så finns inget regelverk som begränsar halten i hästfoder. PA kan förekomma i olika örter, bland annat stånds och kamomill samt i honung.

häst-med-sjukdom-i-nervsystemet

Konsumtion av pyrrolizidina alkaloider (PA), kan på sikt ge leverskador hos häst. Foto: Carin Wrange

Kommersiella foder kan innehålla höga halter av PA

Vissa kommersiella foder verkar också innehålla höga halter av PA, troligtvis eftersom en del ingående råvaror inte är helt rena utan innehåller ”ogräs” med högt PA-innehåll.  Det visar en studie som gjorts vid University of Leipzig och som vid EWEN presenterades av forskaren Ingrid Vervuert.

PA kan ge leverskador och akut förgiftning

Förutom att konsumtion av PA på sikt kan ge leverskador så finns även risk för akut förgiftning på bete eller vid utfodring av hö som innehåller till exempel stånds. Förgiftningen visar sig med olika symptom, bland annat kolik, allmän svaghet, vacklande gång, fotosensibilitet etc.

Kan ta veckor och månader att se symptomen

Ingrid Vervuert påpekade att det kan ta både veckor och månader innan man ser symptomen. Ett av symptomen är just vacklande gång, eller ”walking disease”, som ett resultat av skador på  centrala nervsystemet.

Studie: Pyrrolizidine alkaloids in commercial feedstuffs for horses.

Läs mer

Läs mer om forskningen som presenterades på EWEN, den vetenskapliga konferensen om hästfoder.

 Text: Carin Wrange, redaktör HästSverige