Hästar sökes: Scanning av hästar kan ge appar som varnar vid koliksymptom

I framtiden kan det bli möjligt att genom ett fotografi få hästen hullbedömd direkt i mobilen. Eller att ha ett övervakningssystem där en dator indikerar om någon av hästarna i en lösdrift uppvisar koliksymptom. Men till utvecklingen av det behöver datortekniken utvecklas. Något som du nu kan bidra till genom att låta din häst bli scannad vid SLU i Uppsala, och dessutom få en gratis 3D-modell av din häst!

hästar-sökes-till-studie-om-datorscanning-vid-slu-delta-du-också-med-din-häst

Framöver kan AI bli ett verktyg för att både bedöma hull och upptäcka tidiga sjukdomssymptom hos häst – något som din häst nu kan bidra till! Foto: Forskare från studien/3D-modell.

Från och med juni månad 2023 är projektet med att scanna hästar åter igång, och fler hästar sökes! Varierande raser, kön, hull, ålder och allt annat som kan påverka kroppsformen är eftersträvansvärt. Det menar forskarna bakom studien.

Så går det till – och 3D modellen du får som tack

Scanningen genomförs i en specialbyggd scanner på SLU, med fast monterade kameror som kan se hästen från flera olika vinklar samtidigt. Besöket är inte fysiskt ansträngande och pågår i totalt en halvtimme. Hästen scannas då på ett par minuter och får sedan även vägas, mätas, hullbedömmas och fotograferas.

Informationen från scanningen av alla kamerorna sätts sedan ihop av datorn till en 3D-modell. Den får du som hästägare som tack för din medverkan.

Den som vill kan efter besöket även skicka filen till en 3D-printtekniker och få en 3D-print av sin egen häst – som en liten staty. Scanningen och 3D-filen är kostnadsfritt, och en staty brukar kosta cirka 1500 kr.

hästar-sökes-till-studie-om-datorscanning-vid-slu-delta-shetlandsponny

Den hittills minsta hästen som scannats! Hästar av alla olika raser, kön, hull, ålder och allt annat som kan påverka kroppsformen är välkomna. Foto: Forskarna bakom studien.

Varför är scanningen viktig?

Syftet är att, med hjälp av maskininlärning/AI, skapa en bra 3D modell av hur en häst ser ut. För att en dator framöver ska kunna hjälpa oss att göra trovärdiga bedömningar av hästars tillstånd behöver den i första hand ”förstå” formen på en häst. Det kan scanning av häst hjälpa till med.

I framtiden skulle den här typen av datorseende alltså kunna användas t.ex. till att tex en app där du tar ett foto på hästen och får den hullbedömd av datorn. Eller ett övervakningssystem där en dator analyserar övervakningsvideor och larmar om någon häst uppvisar koliksymptom.

Vill du vara med i studien? Hör av dig till horsescanner@slu.se! Scanningen går att göra i samband med annat besök på universitetsdjursjukhuset (UDS) som hovslagare eller medicinsk utredning – och öppettider för scannern anpassas efter besökstiderna.

Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige, 2023-06-19.