Hästar sökes till forskning om hälta

Har du en häst som är halt och ska till klinik för hältutredning? Veterinärstudenten Cecilia Palmegren vid SLU söker hästar som kan delta i ett forskningsprojekt om hältutredning.

I projektet ska undersökas hur hästen påverkas av klinikmiljön jämfört med hemma i stallet, samt hur hältan ändras direkt efter behandling.

häst-longerad-hältbedömning

Vid hältutredning visas hästen på såväl rakt spår som på volt. Foto: Carin Wrange

Forskningsprojektet söker hästägare som är intresserade av att medverka med sin halta häst som ska in till klinik för hältundersökning. Projektet är ett examensarbete av veterinärstudenten Cecilia Palmegren vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, under ledning av veterinär Marie Rhodin.

Skillnad mellan hemmiljö och klinik?

– Vi vill ta reda på om klinikmiljön gör att hästen inte visar hältan lika tydligt som den gör hemma. Vi vill även undersöka hur snabbt hästen svarar på en eventuell behandling. I studien vill vi att du som hästägare ska filma din häst med en mobiltelefon, före och under utredningen samt efter eventuell behandling och fram till återbesöket. Sedan analyseras videofilmerna av forskare, säger Cecilia Palmegren.

Deltagandet i studien är anonymt och inga namn på hästar eller ägare kommer presenteras. Undersökande veterinär måste godkänna att du filmar din häst vid hältutredningen. Hästägaren filmar själv sin häst med hjälp av mobilapplikationen Sleip Ai. Det krävs att mobiltelefonen är en Iphone med två kameror, från Iphone X men helst av modell 12 eller 13 PRO.

Vill du vara med i studien? Kontakta Cecilia Palmgren (veterinärstudent, SLU)
Ring 046 707177300 eller via mejl  Cepa0003@stud.slu.se