Fotskabb och mugg studeras av forskare

Uppdatering: Enkäten har stängt!

Mugg och rasp är uråldriga namn för hudinflammation på hästens ben. När karleden är drabbad, kallas det mugg, medan rasp går upp på skenbenet. Fotskabb är en plågsam sjukdom med svår klåda. Ett skandinaviskt forskningsprojekt vill ta reda på mer om hästars hudinflammationer och söker nu ägare till drabbade hästar.

Äger du häst i Sverige och/eller Norge? Stöd forskare från SVA, SLU och norska NMBU som arbetar för att kunna hjälpa drabbade hästar bättre i framtiden. Var med och svara på deras enkät om dina hästars hudhälsa.
Enkäten hittar du HÄR. OBS gör en ny enkät för varje häst du har!

hudsjukdomar(1)_300

Häst med kraftig hudinflammation. Foto: SVA

Forskningsprojektet är ett skandinaviskt samarbete mellan SVA, (Statens Veterinärmedicinska Anstalt)SLU, (Sveriges lantbruksuniversitet), och NMBU, (Norges miljø- och biovitenskaplige universitet).

Mugg och rasp kan drabba alla hästar, men hästar med mycket hovskägg drabbas oftare än andra. Fukt, småskador, bakterier och svamp är ofta med i sjukdomsbilden. En annan bakomliggande orsak kan vara parasitsjukdomen fotskabb (benskabb, Chorioptes). Drabbade hästraser med klassiskt rikligt hovskägg är bland annat nordsvensk brukshäst, dölehäst, tinker, frieser, shire, clydesdale och ardenner.

Mugg och rasp är en samlingsbenämning för inflammation av huden på de nedre delarna av benen på häst. När huden mellan kotleden och kronranden är drabbad, särskilt i karleden, kallas det mugg, medan rasp går upp på skenbenet. Huden kan bli svullen, röd och fjällande. Vätskande områden, intorkade skorpor, förtjockad hud, svallkött och hudsprickor förekommer. Det gör ont, och hästen kan bli halt och få lymfangit. Vid fotskabb förekommer ofta att hästen stampar, skrubbar och biter sig på grund av den svåra klådan. Det blir lätt en ond cirkel.

Läs mer om projektet på SVA:s webbplats.