Forskning: Läkemedlet kanagliflozin - hur påverkar det hästar?

Fång är en vanlig och mycket smärtsam sjukdom hos hästar som leder till hälta och i värsta fall avlivning. De flesta fånganfall är kopplade till störningar i hästens insulinreglering, vilket är en viktig komponent i ekvint metabolt syndrom (EMS). Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt effekten av ett läkemedel som kan bli viktigt i framtida behandling av EMS.

Bakgrund

Insulindysreglering (ID) hos häst är den vanligaste orsaken till fång, och vanligt hos hästar som lider av Ekvint metabolt syndrom (EMS).

Höga insulinnivåer hos hästar framkallar fång, men träning och rätt foderstat kan ofta vara effektivt och tillräckligt för att förbättra hästens insulinreglering och förebygga fång.

I fall där dessa åtgärder inte får tillräcklig effekt har nu läkemedlet kanagliflozin börjat användas för att hjälpa drabbade hästar. Läkemedlet är registrerat för behandling av typ II-diabetes hos människor, men kan användas ”off-label” till häst. Eftersom läkemedlet inte är godkänt för användning på häst, saknas de grundläggande studier som vanligtvis krävs för ett godkännande och mycket är således okänt kring medicinens inverkan på hästar.

forskning-ems-fång-kanagliflozin

Från studiens genomförande. Åtta friska islandshästar deltog på riksanläggningen Wången. Foto: Peter Michanek

Studiens resultat – så påverkas hästar av läkemedlet

I en nyligen publicerad studie från SLU har forskare testat och utvärderat kanagliflozins effekt på glukos- och insulinnivåer samt undersökt läkemedlets omsättning i kroppen hos åtta friska islandshästar. Studien visade att hästar uppnådde höga blodkoncentrationer av läkemedlet, och att det kvarstår höga nivåer betydligt längre jämfört med andra djurarter. Medicineringen sänkte hästarnas blodglukos- och insulinnivåer, vilket ger hopp om att läkemedlet kan vara ett effektivt verktyg för behandling av insunlindysregulation (ID) hos hästar med EMS, och minska risken för fång hos de drabbade individerna.

– Forskningen hjälper oss förstå canagliflozinets effekt och omsättning i hästkroppen och är en viktig del i att hitta en bra doseringsregim till häst som undviker biverkningar och samtidigt är effektivsummerar Peter Michanek som deltagit i projektet.

Om studien och vidare kontakt

Studien finansierades av Stiftelsen Hästforskning och finns att läsa i sin helhet här.

Har du några vidare frågor om forskningsresultaten, kontakta doktorand Peter Michanek via peter.michanek@slu.se.

Text: Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige i samråd med forskargruppen, 2024-09-20.

Läs mer: