Masud Parvage bedömer i sin avhandling att av de cirka 300 000 hektaren mark som används för hästar är cirka 34 000 hektar hagar och där är i sin tur cirka 2 700 hektar utfodrings- och gödselytor som är högriskområden.
Stor tillförsel av fosfor måste inte innebära stort läckage. Men i detta fall bekräftade experiment i labb med regnsimulering av jordkolonner från hagar också högre läckage från ytor i hagarna där hästarna gödslade än från andra ytor. Fosforläckaget uppgick till i medeltal 1,1 kg per hektar vilket författaren jämför med läckaget av fosfor från åkermark som anges vara i intervallet 0,2 till 0,9 kg fosfor per hektar.
Sju hästhagar i Uppsalatrakten ingick i studien. Hagarna var olika gamla, det var olika lerhalt i jorden och hästtätheten varierade också. Jordprovtagning visade att det fanns mycket fosfor i jorden där utfodring skedde och där hästarnas gödsel ansamlades.
Träflis kan minska läckage
Vad kan göras för att minska risken för fosforläckage från hästhagar? Masud Parvage provade om det gick att täcka jorden med vetehalm, torv och träflis för att binda fosfor.
På jord från hagarna lades ett skikt av dessa tre material ut och ovanpå det färsk hästgödsel. Sedan vattnades för att efterlikna regn.
Det visade sig att både halm och torv ökade läckaget av fosfor något till författarens förvåning. Träflis minskade däremot fosforläckaget betydligt. Att använda det just på ytor där hästarna utfodras och där gödsel ansamlas är ett konkret råd som framkommer i doktorsavhandlingen.
Text: Markus Hoffmann, Greppa näringen (ett samarbete mellan Jordbruksverket, LRF och länsstyrelserna) 2015-05-26
Läs mer