Undersökningen visade att de flesta skadorna, 60 procent, uppstår under träning. De flesta skadorna (i regel frakturer) drabbade ryttarnas ben och armar men även huvudskador förekom. Just huvudskadorna medförde de högsta kostnaderna och innebar längre tid för återhämtning.
Att de flesta skador sker på hemmaplan under träningsarbete var inte tidigare känt. Man har tidigare enbart fokuserat på olyckor under tävlingsdagarna och underskattat riskerna för träningstillfällena.
Studien visar också att hinderlopp är betydligt farligare än slätlopp och att de skador som då inträffar är allvarligare och kostar betydligt mer.
Många av de aktiva galoppryttarna, 41 procent, saknade egen olycksfallsförsäkring och 22 procent var utanför pensionssystemet. De var med andra ord helt beroende av att kunna rida för att dra in någon inkomst. Sedan 2009 har dock införts en försäkring för jockeys och lärlingar, som betalas via en procent av prispengarna inom sporten. Det ger en viss trygghet för ryttare med låg inkomst.
Projektet Workplace Injuries in Thoroughbred Racing: An Analysis of Insurance Payments and Injuries amongst Jockeys in Australia from 2002 to 2010 finansierades av WorkCover i Tasmanien.
Forskare: Beverly A. Curry, Peta L. Hitchens, Petr Otahal, Lei Si och Andrew J. Palmer, Menzies Institute for Medical Research, University of Tasmania.
Text: Göran Dalin, SLU och Carin Wrange, redaktör HästSverige, baserad på populärvetenskaplig artikel i Horsetalk.co.nz 2015-09-15