Forskning: Genvariant förklarar hur snabbt en skimmel ljusnar & om hästen riskerar att utveckla melanom

Avblekbar skimmel är en vanlig färgvariant i många hästraser och är den vanligaste orsaken till att många hästar är helt vita. En färg hos hästar som också har stark koppling till melanom, vilket i en del fall kan innebära cancer. Men vad är det som bestämmer hur snabbt en skimmel bleknar? Och kan man se vilka hästar som löper risk för melanom? Svaret är ja – tack vare ny forskning från Uppsala universitet och SLU.

Foto Maria Johansson

Sex nyanser av grått: Tre vita ston som alla bär G3-varianten och deras föl vars pappa har G2-varianten. Tiden, eller en DNA-test, kommer att visa om fölen kommer att genomgå en snabb eller långsam avblekning! Foto: Maria Johansson

Skimmel – en färg i förändring och med ökad risk för hudcancer

När ett skimmelföl föds kan de ha en svart, mörkbrun eller fuxfärg, som över tid bleknar. Redan under det första året börjar många föl att bli ”gråhåriga”, och de allra flesta blir till slut helt vita. Många skimmelhästar utvecklar på äldre dagar melanom, hudtumörer som oftast är godartade men i vissa fall utvecklas till en elakartad, så kallad malign form – med andra ord en typ av hudcancer.

Skimmelmelanomen uppkommer inte på grund av att dessa hästar är känsliga för UV-strålning, som är en viktig riskfaktor för melanom hos människor. Istället verkar svaret finnas hos en mutation i hästens gener.

– I vår nya studie visar vi att det finns tre olika genvarianter av skimmelanlaget hos hästar (med avseende på den duplicerade DNA-sekvensen): G1 har en kopia och dessa hästar blir inte gråhåriga (vild-typ); G2 har två kopior och är kopplad till långsam avblekning, grå färg hos äldre hästar och ingen förhöjd risk att utveckla melanom; G3 har tre kopior och är kopplad till snabb avblekning, vit färg hos äldre hästar och en kraftigt förhöjd risk att utveckla melanom, förklarar Carl-Johan Rubin från Uppsala universitet, som har deltagit i forskningsprojektet.

Nedan visas en jämförelse av Connemara-ponnyer med snabb respektive långsam avblekning (se bilder).

Foto Marlena Näslin

Den här gråa hingsten bär G2-varianten och är 23 år gammal. Foto: Marlene Näslin

”Nu kan vi erbjuda genetiska test som visar vilken typ av skimmel en häst är”

Upptäckten att det finns två olika genvarianter, G2 och G3, som påverkar färgteckningen på tydligt skilda sätt, baseras på data från två helt olika hästraser, Connemara-ponnyer från Sverige och Japanska fullblod. Något som det nu har forskats vidare på.

I denna studie presenterar författarna genetiska data på 1400 hästar från 78 raser. De fann G3-varianten som är kopplad till vit färg i inte mindre än 62 raser och G2-varianten kopplad till grå färg i endast åtta olika raser.

– Det är troligt att det har varit en mycket stark selektion för (dvs att människor valt att avla på hästar som haft) G3-varianten på grund av vår fascination över skönheten hos dessa vita hästar, menar Gabriella Lindgren från SLU, som planerade studien tillsammans med Leif Andersson, och fortsätter:

– Nu kan vi också erbjuda ett genetiskt test som visar vilken typ av skimmelanlag en häst har och om den löper förhöjd risk att utveckla melanom senare i livet.

En obesvarad gåta som återstår

“Det finns dock en gåta som fortfarande inte är löst, men som vi hoppas kunna besvara i framtiden. Det är den specifika molekylära mekanism som gör att pigmentceller med ökad aktivitet i genen för Syntaxin 17 och/eller NR4A3 orsakar en förlust av hårpigmentering och samtidigt en ökad risk att utveckla melanom”, avslutar Leif Andersson. ”Om vi kan lösa den gåtan så har det generell betydelse för förståelsen av hur tumörer uppkommer, och kunskapen skulle kunna leda till utveckling av terapi för att motverka uppkomsten av melanom hos dessa hästar, eller behandling av tumörerna när de uppkommit”.

Läs studien i sin helhet – här.

Kontakta forskarna – för vidare frågor?

Har du frågor om studien eller vill komma i kontakt med forskarna?

Leif Andersson, professor
Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi
Uppsala universitet
Leif.andersson@imbim.uu.se, 070-425 02 33

Gabriella Lindgren, universitetslektor
Institutionen för husdjursgenetik
Sveriges lantbruksuniversitet
gabriella.lindgren@slu.se, 070-328 03 92

Text: Pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet, förenklat av Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige 2024-09-16.