Profiler i HästSverige

Johan Hellander

Johan Hellander

Menhammar Stuteri är ett av Sveriges äldsta och största uppfödare av varmblodiga travhästar. Över 2 000 hästar har vuxit upp där och stuteriet har 13 år i rad utnämnts till  ”Sveriges vinstrikaste uppfödare”. Veterinär Johan Hellander är en viktig länk i den kedja som gör Menhammar så framgångsrikt.

Möt veterinären och stuterichefen Johan Hellander som profil hos HästSverige. Texten publicerades i juli 2015. Senast redigerad 2021-02-02.

Få hästgårdar kan ha ett vackrare läge än Menhammar Stuteri. Några mil ut från Stockholm, på Ekerö, med Mälarens vatten på bägge sidor, ligger gården med anor från 1200-talet. Huvudbyggnaden är från 1800-talet och runt den finns ett antal stallbyggnader, bostäder och hästhagar. Menhammar har ägts av familjen Wallenius sedan 1947 och efter inköp av flera gårdar i närheten bedrivs hästuppfödning och jordbruk på totalt 1700 hektar mark.

johan-hellander-menhammar-stuteri-varmblodiga-travhastar-fotocarinwrange

Johan Hellander har ansvaret för avelsverksamheten på Menhammars stuteri. Varje år föds ett stort antal föl.

Johan Hellander är sedan 16 år tillbaka stuterichef och veterinär på Menhammar. Det innebär att han har ansvar för ett stort antal hästar som ingår i avelsarbetet; hingstar, ston och unghästar. Sammanlagt finns här cirka 300 hästar, varav cirka 100 är avelsston.

Alla ston övervakas inför fölning

Våren och försommaren är alltid en mycket hektisk tid för Johan och hans medhjälpare. Mellan februari och juni föds ett 90-tal föl på gården. Merparten av stona fölar i ett separat fölningsstall med stora boxar försedda med kameraövervakning. Ett fåtal ston fölar utomhus. Oavsett om det sker inne eller ute så övervakas varje sto noggrant såväl natt som dag.

– Oftast går fölningar väldigt snabbt och bra, men vid några fölningar per år är det fellägen som kräver veterinär assistans, säger Johan. Eftersom jag bor på gården kan jag snabbt vara på plats.

Vi letar ständigt efter den perfekta hästen. Ingen vet egentligen hur den ska se ut för att kunna prestera maximalt och ändå vara hållbar

menhammar-travstuteri-hästavel-fotocarinwrange

Menhammars gård har fantastiska marker som lämpar sig både för avel och träning.

Johan har arbetat med reproduktion hos häst ända sedan mitten av 1980-talet. Redan under sista studieåret på veterinärprogrammet vid SLU i Uppsala jobbade han extra på Flyinge i Skåne. Så snart han var klar med sin examen erbjöds han anställning som  stuteriveterinär av dåvarande chefen Ingvar Fredricson.

– På den tiden fanns det många hingstar på Flyinge och merparten av dem, mellan 30-40 stycken, skickades varje vår ut till olika hingststationer i landet där de betäckte naturligt under säsongen. Det var ett fantastiskt sätt att låta den svenska hästpopulationen träffas över hela landet.

Johan Hellander ler åt minnet av hur stora risker som egentligen togs när det gällde smittskydd. Att skicka ut så många hingstar som under flera månader fick träffa ett stort antal ston för att därefter transporteras tillbaka igen till Flyinge var ju egentligen helt galet menar han.

Red Robin Z som unghäst

En hingst han minns extra väl från sina fem år på Flyinge, var Robin Z, som köptes in till Flyinge som 3-åring. Johan, som på den tiden var aktiv ryttare inom både dressyr och hoppning, erbjöds att rida hingsten tillsammans med Jan Jönsson. De insåg bägge att Robin Z var något utöver det vanliga, vilket han senare bevisade.

Med hoppryttaren Peter Eriksson tävlade Robin Z på landslagsnivå och fick över 80 placeringar i svår klass. Även inom aveln lyckades han bra. Han fick fem godkända hingstar samt några av Sveriges bästa hopphästar, bland annat Butterfly Flip som tävlades av Malin Baryard Johnsson och Mynta som reds av Helena Lundbäck.

På Flyinge fanns på 1980-talet även några travhingstar i depåns utbud, och Johan fick ta särskilt ansvar för dem. Det blev för honom inkörsporten till avelsarbete med den varmblodiga travhästen. Sedan dess har det enbart handlat om arbete med travhästar för hans del. Ridningen slutade han med under åren på Flyinge.

Efter Flyinge blev han stuteriveterinär på Broline stuteri i Västergötland och sedan 2004 finns han på Menhammar.

johan-hellander-undersökning-av-sto-fotocarinwrange

Johan undersöker ett av Menhammars avelsston för att kontrollera när det är dags för ny betäckning via artificiell insemination.

Det var på Flyinge som Johan började arbeta med artificiell insemination (AI). Tekniken introducerades i Sverige i slutet av 1970-talet och Flyinge bidrog på 1980-talet i hög utsträckning till utvecklingen av transporterad kyld sperma – en betäckningsform som idag dominerar svensk hästavel.

Betäckning med artificiell insemination har idag i stort sett helt ersatt naturlig betäckning inom de stora raserna. AI-metoden har radikalt ökat möjligheten att använda utländska hingstar. Idag kan en hästuppfödare i Sverige med fryst eller färsk transporterad sperma få tillgång till blodslinjer som för 40 år sedan knappt var möjliga.

Undersöks alltid med ultraljud

Ston som ska betäckas undersöks alltid med ultraljud för att konstatera när stoet är mottagligt. För Johans del innebär det undersökning av ston vid flera tillfällen per dag under den mest intensiva perioden.

Han behöver inte titta många sekunder på ultraljudsskärmen för att konstatera om just detta sto är redo för insemination de närmaste timmarna. Den sperma som används är antingen färsk från någon av gårdens hingstar, eller nedkyld och transporterad alternativt fryst från andra hingstar runt om i världen. Allt beroende på vilken hingst man har valt att satsa på.

lösdrift unghästar menhammar

På Menhammar får unghästarna växa upp i stora lösdrifter. Varje dag binds de upp och utfodras samt visiteras.

Att hitta den rätta kombinationen mellan sto och hingst har varit drivkraften för hästuppfödare i alla tider. Johan är tillsammans med Margareta Wallenius-Kleberg, som äger Menhammar Stuteri, involverad i det viktiga arbetet.

– Vi letar ständigt efter den perfekta hästen. Ingen vet egentligen hur den ska se ut för att kunna prestera maximalt och ändå vara hållbar. Dagens travhäst har utvecklats till att verkligen kunna trava fort som en naturlig gångart, vilket är positivt.

Samtidigt är Johan bekymrad över risken för inavel bland travhästarna, särskilt de amerikanska.

– Hos dem börjar avelsbasen närma sig den kritiska gränsen för inavel vilket absolut inte är bra. Jag anser att man bör blanda in en del franskt travblod också för att minska risken.

Maharajah_Kihlström Örjan Derbyt_mål 3921

Menhammars hingst Maharajah och kusken Örjan Kihlström vinner Svensk Travderby 2009. Foto: Privat

Den allra första hingst som köptes in till Menhammar var den legendariske Big Noon, som med stor framgång kördes av Gösta Nordin på 1940-talet. Big Noon är fortfarande symbolen för stuteriets verksamhet trots att man sedan dess har lyckats föda upp ännu bättre hästar. En av de största stjärnorna på Menhammar är hingsten Maharajah som 2014 sensationellt vann Prix d´Amerique i Paris.

– Det var verkligen en helt fantastisk dag, minns Johan. Det enda vi inte var nöjda med var vädret, på alla bilder från tävlingen är det regn och mulet. Men allt annat var förstås toppen!

Maharajah avtackades vid Elitloppet

Maharajah, som nu hunnit bli 15 år,  avtackades för sin fantastiska karriär vid Elitloppet på Solvalla i slutet av maj 2015. Sedan dess har hingsten, som sprang in nära 24 miljoner kronor, enbart verkat i aveln. Maharajahs avkommor har presterat på hög nivå och han är en flitigt bokad avelshingst.

Stuteriet kan erbjuda femton avelshingstar, varav åtta bor på Menhammar.  På gården fanns länge en annan berömd hingst som bara ”fick vara”, som hade ett eget litet hus och en egen hage med vindskydd. Det var Mack Lobell,  som efter avslutad tävlings- och avelskarriär fick en skön tillvaro som pensionär fram till februari 2016, då han 32 år gammal, fick somna in. Mac Lobell vann Elitloppet två gånger under sin karriär, och kan ståta med 71 vinster på 94 starter.

Maharajah-hingst-menhammar-travhäst-fotocarinwrange

Hingsten Maharajah är kungen bland Menhammars nuvarande hingstar. Här hälsar Johan på hos den berömda travhästen.

Även om Johans huvuduppdrag på stuteriet är att ta ansvar för avelsarbetet är han gärna med och planerar för framtida verksamheter.  Bland annat har han engagerat sig i byggandet av ett antal lösdriftsstall för unghästarna, ett nytt seminstall, samt de nya stall som byggts för Menhammars tävlingshästar någon kilometer bort från stuteriet.

– Jag trivs med att få ta helhetsgrepp kring Menhammars hästhållning. Vi försöker föda upp hästar i system som möjliggör så mycket utevistelse som möjligt. Bara de hästar som måste hållas på stall gör det, övriga har vi i olika lösdriftssystem beroende på ålder.  Vi  tror de mår bäst av att leva så, säger Johan Hellander.

Fem frågor till Johan Hellander:

  1. Vem planerar avelsarbetet på Menhammar?
    Det gör jag tillsammans med mina medarbetare och naturligtvis så är även Margareta Wallenius- Kleberg delaktig i allra högsta grad.
  2. Hur gör ni för att hålla reda på alla hästar?
    Menhammar har utvecklat ett eget datasystem som vi kallar ”Menhammarsystemet”. Det kan betecknas som vårt affärsdatasystem som innehåller bland annat journalhantering, betäckningsredovisning, tävlingsstatistik, kundhantering och fakturering. Utöver detta så har varje sto ett nummer som sedan också följer fölet. På ett snarlikt sätt som numreringen så döps Menhammars föl på en och samma begynnelsebokstav per årskull och med ett namn som har en relation till moderns namn. Avelshingsten From Above är till exempel från Menhammars F-kull född 1988 och hans mors namn var A Gift From Heaven. Margareta ansvarar själv för Menhammars beryktade namngivningar och lägger också stor vikt vid detta. Jag har själv (som stuterichef) bara fått bidra med ett namn på 10 år och det var From Aboves bror som fick heta Manna…
  3. Hur arbetar ni med smittskyddet på stuteriet?
    Det är en fråga som vi egentligen skulle kunna ägna flera timmar åt att diskutera men mycket kortfattat så handlar det om att gruppera och avgränsa hästar och lokaler för att utifrån aktuella smittskyddsrisker kunna införa tillräckliga smittskyddsåtgärder och isoleringar. Vi använder mycket handsprit och till vår avelssto- och hingstavdelning så genomgår alla nyanlända hästar en karantän.
  4. Har du någon favorit bland Menhammars hästar?
    Det är naturligtvis väldigt lätt att bli speciellt förtjust i just det föl som för tillfället kräver extra omvårdnad men annars så måste jag, som så många andra, säga Maharajah. Han är en makalös individ på alla sätt och har en mycket stor möjlighet att bli en lika framgångsrik avelshingst som den tävlingshäst han var.
  5. Mack Lobell visades upp i samband med Legendloppet 2014 på Solvalla, hur kom det sig?
    Dels så fyllde han trettio år det året och dels så deltog hans amerikanska kusk, John Campbell i Legendloppet. Han och Mack Lobell vann tillsammans ett klassiskt Elitlopp på Solvalla 1988.

Text och foto: Carin Wrange, redaktör HästSverige.