Hästens miljö

Arbetsfysiologi

Arbetsfysiologi

Hästen är en fantastisk atlet som kan springa både fort och länge, samt hoppa högt och utföra avancerade rörelser. För att kunna klara det krävs massor av träning. Kroppen måste helt enkelt anpassas till arbetet.

arbetsfysiologi(1)_270[1]
Monté innebär att travhästar tävlas under ryttare. Foto: Kanal75

Arbetsfysiologi är läran om kroppens anpassning till arbete och de fysiologiska reaktionerna.
De delar av kroppen som används när hästen rör sig brukar sammanfattas under begreppet rörelseapparaten. Den omfattar skelettet, lederna, musklerna och delar av nervsystemet.

Ska kunna springa snabbt

Hästens skelett består av över 200 ben. Benen ger stadga åt kroppen och ger även skydd för inre organ som hjärna och ryggmärg. Ben är levande vävnad som omsätts, bryts ner och byggs upp under hela livet.

För att hästen ska kunna förflytta sig måste de olika skelettbenen kunna röra sig eller leda mot varandra. De delar av skelettbenen som mötes i en led är klädda med ledbrosk som ger en slät och elastisk belastningsyta.

hastar-som-galopperar-mycket-snabbt

Musklerna är motorn

Musklerna är hästens motor. Det är i skelettmusklerna som hästen producerar den energi som gör att den kan röra sig. Man säger att skelettmusklerna kan styras med viljan. Eftersom det ställs väldigt olika krav på det arbete olika hästar ska prestera, kommer också musklernas byggnad och ämnesomsättning att skilja sig åt mellan olika djur.

Läs mer om:
Musklernas anatomi.
Musklernas behov av fett – forskningsprojekt vid SLU