Häst & människa

Utgifter för tjänster

Utgifter för olika tjänster

Bland hästföretagarens utgifter för tjänster ingår oftast kostnader för hovslagare och veterinär. Även massör, tränare, foderrådgivare, gödselhantering och andra tjänster kan vara aktuella.

Hovslagarkostnaden kan vara en av företagets största utgifter. Att ha en bra relation till en duktig hovslagare kan ibland vara avgörande för hästens framtida användbarhet. Har man en unghäst med avvikande benställning så kan en skicklig hovslagare ofta rikta hovarna så att benen blir raka. Detta kan normalt göras upp till sex månaders ålder men kan senare i hästens liv kan vara omöjligt.

Det finns hovslagare i alla prisklasser men man bör vara noggrann med att hovslagaren är seriös och utbildad.

För utgifternas skull kan det vara lämpligt för hästföretagaren att själv lära sig slå på en tappsko, byta ut en söm eller nita fast en sko som glappar.

utgifter(2)_200

Foto: HNS

Skada i samband med skoning

Alla hovslagare som är fullvärdiga medlemmar av Svenska hovslagareföreningen, SHF, och har en svenskregistrerad firma är ansvarsförsäkrade genom SHF. Ansvarsförsäkringen faller in om hovslagaren gör ett icke medvetet fel när han behandlar hästen som innebär en skada eller lidande för hästen.

Om det händer en olycka i samband med skoningen  och hästen skadas gäller samma sak. Det krävs kvitto eller faktura för att försäkringen skall gälla, annars sker skoningen helt på hästägarens ansvar.

Vill man veta om en hovslagare är utbildad och medlem i SHF kan man vända sig till SHF:s kansli på tfn 0248-405 40 eller gå in på www.hovslagarforeningen.nu. Där kan man även få reda på aktuella rekommenderade hovslagerikostnader och andra uppgifter rörande hovslagare och hovslageri.

Veterinär

Alla hästägare behöver anlita en veterinär, om inte annat så vid den årliga vaccinationen. Ett stuteri anlitar ofta veterinär i rutinverksamheten, kanske flera gånger i veckan.

Det kan vara värdefullt att hålla hästarna veterinärvårdsförsäkrade. Man bör regelbundet se över sina hästförsäkringar för att hålla sig uppdaterad om vilka skador som ersätts och vilka som inte ersätts. Om olyckan skulle vara framme är det skönt att i förväg veta vad som gäller så att man slipper obehagliga överraskningar.

utgifter2(1)_200

För bör vara försäkrade från födelsen ifall de blir sjuk eller skadade. Foto:HNS

Exempel

Stuteri Stuten anlitar veterinären vid flera olika tillfällen under året. Nedan följer en sammanställning på veterinära tjänster som har med avelsarbetet att göra:

  • Ultraljudsundersökning inför inseminering
  • Inseminering
  • Kontroll av dräktighet 18 dygn efter sista inseminationen
  • Vaccination av dräktiga ston
  • Vaccination av föl

Förutom detta sker det ibland olyckor och skador som kräver veterinärvård.

Läs mer på HästSverige:

Till Skatter för hästföretagaren »
Tillbaka till Företagande & ekonomi »