Hästens miljö

Läkemedelsavfall

Läkemedelsavfall

Ofta blir det kvar några tabletter eller litet vätska i en injektionsflaska när hästen har fått sitt läkemedel färdigt.

Var ska man göra av resterna? Grundsvaret är att man ska lämna alla läkemedelsrester till ett apotek.

Alla apotek tar emot överblivna läkemedelsrester från privatpersoner.
Bensinstationer och andra ställen som inte är apotek men ändå säljer läkemedel tar inte emot läkemedelsrester.

Läkemedlen lämnas i en genomskinlig påse och utan ytterkartonger. Läkemedelsrester som kommer ut i miljön kan påverka omgivningen negativt. Släng därför aldrig överblivna läkemedel i toaletten eller i vanliga soporna! Det enda undantaget är rena näringslösningar och saltlösningar utan tillsats av läkemedelssubstanser. De kan hällas ut i avloppet. Man måste då vara säker på att de inte innehåller något annat!

Sprutor och kanyler

Tomma sprutor utan kanyl kan man lägga i de vanliga hushållssoporna (restavfall). Där slänger man också förbandsmaterial och sjukvårdsartiklar. Kanyler är ett svårare kapitel. Man kan få eller köpa en särskild behållare för kanyler på apoteket.

I vissa kommuner får man också lämna in behållaren (med begagnade kanyler i) på apoteket,  men inte överallt. Fråga på ditt apotek!

Du kan även fråga kommunen där du bor om hur man ska göra med kanylerna, alternativt lämna tillbaka dem till veterinären.

Andra regler för företagare

För den som är näringsidkare, alltså driver ett företag med hästar, gäller  andra regler. De får betala för att bli av med överblivna läkemedel. Det finns flera kommersiella aktörer som tar emot läkemedelsavfall och kanyler.

Läs mer om läkemedel och miljö på fass.se

Källa: Svensk Travsport, 2014-01-31