Sjukdomar & skador

Bandagering och eftervård

Bandagering och eftervård av hästens sår

En del sår bandageras för att förhindra nedsmutsning eller för att djuret inte skall komma åt det, andra för att ge stöd åt skadan och dess omgivning.

Bandagets funktion är att ge tryck för att minska hålrum, minska ödem och blödning, stabilisera och skydda såret samt för att skapa den fuktiga miljö som befrämjar läkningen.

Vilken typ av kompress som läggs närmast såret beror på hur såret ser ut och hur färskt det är. På det färska såret kan användas hydrogel eller alginat, som är nya typer av kompresser för färska sår. Finns olika märken att välja på, fråga på ditt apotek. Om hästen har fått en akut skada och måste bandageras inför transport till klinik duger även en steril kompress att lägga närmast såret.

För ett äldre sår fungerar en skumkompress oftast bättre. Kompressen fästes med en mjuk linda, typ soffban. Ovanpå detta läggs ett lager bomull, oelastisk gasbinda och slutligen en självhäftande linda.

bandagering-och-eftervard(1)_270

Nya material för sårvård och bandage

Ibland kan det vara svårt att få bandagen att sitta kvar, det kan då vara värt att pröva modernare material som till exempel självhäftande binda, så kallade Vetrap/Vetflex/Powerflex eller Snögg-bandage. Det senare fungerar även bra om hästen får ett sår på huvudet. Ibland kan man behöva klippa bort päls för att få självhäftande förband att sitta kvar.

Hur ofta man sedan behöver byta bandage beror på sårtyp och hur läkningen går. Ibland kan bandaget få sitta flera (3-5) dagar för att man inte skall störa läkningen. Förutsättningen är förstås att bandaget känns torrt från utsidan och att hästen inte har feber (ta tempen varje dag) och inte är halt. Fråga din veterinär om råd hur du ska bäst hålla koll!

Eftervården består i att följa sårläkningen noga. Om tecken på infektion eller annan komplikation uppträder, kontakta veterinär.

I en del fall måste såret hållas stilla, vilket innebär restriktiv motion och kanske boxvila (i ren box). Rengör om så behövs med spolvätska.

Dagliga tvättar med desinfektionsmedel som man ofta ser motverkar däremot bara sårläkningen!

Salva på hud under sår som rinner

Sårvätska är retande för huden och man kan därför stryka vaselin eller annan mjukgörande salva på huden nedanför ett vätskande sår. Du ska däremot aldrig stryka salva direkt i såret.Det är enbart i gamla, torra sår som man eventuellt kan använda en mjukgörande salva.

Om man har problem med insekter i såret kan man lägga ett luftigt bandage eller använda sårspray och sommartid kanske stalla in hästen.

Man kan också behandla hästen med kemiska medel mot insekter. Var i så fall noggrann med att medlet inte kommer i såret.

Läs mer: