Hästens miljö

Ridhästens utrustning

Utrustning för ridning

För att kunna leda, rida eller köra en häst behövs olika typer av utrustning, bland annat  grimma, träns, sele eller sadel.

ridhastens-utrustning(1)_750
Det är viktigt att dagligen sköta om hästens utrustning. Här får tränset en översyn. Foto: Eleonora Jöngren

Det är dyrt att köpa allt som behövs till en häst oavsett disciplin. Ofta lönar det sig att köpa en utrustning av bra kvalitet och att sedan sköta om den på bästa sätt. För att inte tumma på säkerheten bör man vara särskilt noga med att tyglar, sadelgjord, stigläder och stigbyglar håller hög kvalitet.

Alla produkter som är gjorda av läder kräver såväl rengöring som smörjning. Passa samtidigt på att kontrollera så inga sömmar har gått upp, till exempel på stigläderna eller tyglar. Om inte, lämna till sadelmakare eller skomakare så snart som möjligt.

Många prylar på marknaden

De senaste åren har utvecklingen av hästens utrustning ökat markant. Det finns massor av nya prylar att köpa för den som tycker att det behövs.

För hästens välbefinnande är det viktigt att sadeln är väl utpassad för att hästen ska kunna arbeta på ett optimalt sätt. Ta hjälp av kunnig person när du köper ny sadel.

Hur spänna nosgrimman?

När det gäller hästens huvudlag finns det också många modeller och färger att välja på. Fungerar det bäst med aachengrimma eller nedspänd? Här gäller det att vara lyhörd för hästens reaktioner. Aktuell forskning visar även att man bör ha nosgrimman mindre spänd än vad som tidigare har rekommenderats. Läs mer om det HÄR.

Forskning om hur bett och huvudlag påverkar hästens mun har visat att man som ryttare bör variera vilken sort nosgrimma som används för att fördela trycket. Även bettets längd och tjocklek diskuteras bland forskarna. När hästens tänder kontrolleras kan det vara lämpligt att även undersöka om det finns skador i munslemhinnan som kan bero på felaktig betsling.